Indledning til Markusevangeliet

Markusevangeliet
Studieudgave med kommentarer
Aut. danske bibeloversættelse 1992
Indledning til Markusevangeliet
Evangeliet er skrevet med adresse til den romerske borger, derfor citeres Det gamle Testamente kun sjældent, men til gengæld forekommer der mange latinske udtryk, og en jødisk praksis bliver ofte kommenteret.
Kirkefaderen Papias skriver omk. år 100: “ Markus, der var Peters tolk, nedskrev omhyggeligt alt, hvad denne havde sagt, både om Kristi ord og gerninger...”
Evangeliet er formentlig skrevet i Rom omkring år 63, men nogle forskere anser dette dokument for det ældste budskab.
Med strukturalistisk elegance formår evangelisten at dokumentere Jesu liv og gerning i et sprog, der er hver mands eje, uden at give køb på budskabets kvalitet.
Markus missionerede ikke med Jesus, men han virkede sammen med apostlene. I “Apostlenes gerninger” kap. 1 2, 12 står der om evangelisten, efter Peter var befriet fra fængslet “gik han til det hus, der tilhørte Maria, som var moder til Johannes med tilnavnet Markus.”
Fra Kollosenserbrevet kap. 4,10 ved vi, at Markus var fætter til Barnabas, og traditionen fortæller os, at han var med Peter i Rom. Senere blev Markus sendt til Ægypten, hvor han grundlagde menigheden i Alexandria, og her endte han sit liv som martyr.
I historisk præsens skildrer Markus Jesus som tjeneren, der kom for at tjene, og nøgle verset finder vi i kap. 10,45: “Tjene og give sit liv som løsesum for mange.”
Datering: måske omkring 50-65.